Gespleten loopsheid ( split heat)

 

 

Bij deze aandoening stopt de loopsheid na een paar dagen en vangt dan na een of meerdere weken weer aan. Deze “pauze” kan zelfs binnen één cyclus enkele keren herhaald worden. Uiteindelijk ovuleren deze teven wel, maar het vaststellen van de vruchtbare periode is een groot probleem voor de fokker.

Praktijkvoorbeeld van een split heat geval (met dank aan kennel vh Volgerland):

Datum Gebeurtenis
Maandag 14-7 eerste keer bloed naar DA om bacteriologisch onderzoek te doen i.v.m. eventuele streptococen, vermoeden van de DA was dat de loopsheid al enkele dagen aan de gang was en adviseerde progesteron te prikken en dit was 0.55 ng/ml dus zeer laag (tussen 10 en 12 zou beste dekmoment zijn)
Donderdag 17-7 progesteron 1.1
Zaterdag 19-7 progesteron 1.5
Maandag 21-7 progesteron 5
Woensdag 23-7 progesteron 2.8 sterk gedaald dan wordt gesproken over gespleten loopsheid. Die dag begonnen met *Lactafal om de loopsheid (cyclus) aan de gang te houden.
Vrijdag 25-7 progesteron 4.8
Zondag 27-7 progesteron 13.1 advies direct naar de reu ook het gedrag was dat van een dekrijpe teef. Vanaf de eerste keer bloed is dit dag 14
Maandag 28-7 opnieuw naar de reu geweest, de gewilligheid van zowel teef als reu was een stuk minder dan gisteren.

* Lactafal is in eerste instantie een middel dat gebruikt wordt bij schijnzwangerschap of bij stoppen melkafgifte als de pups van de moeder gescheiden zijn.

De werkzame stof in Lactafal (bromocroptine) een dusdanige werking op de hypofyse dat de normale cyclus van de hond weer op gang komt. Bij schijndracht denkt de hond zwanger te zijn dus ergens een storing in de hersens of aanhangsel (hypofyse). Bij zogende teven die geen pups meer hebben het zelfde de teef denkt nog melk te moeten geven.

In dit geval heeft de kliniek (Dierenkliniek Sleeuwijk) goede ervaring opgedaan door bij de gespleten loopsheid Lactafal te geven, hierbij is ook de normale cyclus ergens door onderbroken en wordt kennelijk weer normaal onder invloed van de bromocriptine.

Persisterende pro-oestrus

Hierbij wordt te weinig LH afgegeven, waardoor de teef “in de pro-oestrus blijft steken”; zij kan dan wel 6-8 weken loops blijven. Omdat er geen ovulaties optreden is de teef niet vruchtbaar. Het treedt met name de eerste loopsheid op.

Praktijkgeval van een mislukt verloop (met dank aan Linda Pesch):
Het verloop van de loopsheid van Dana. (staat los van bovengenoemde afwijkingen).

Datum Gebeurtenis
11e dag: Na onderzoek van de dokter bleek ze veel te nauw en het zou best wel eens kunnen dat ze anatomisch niet goed in elkaar zou zitten. Progesteron: minder dan 0,2
12e dag: Toont verschijnselen van dekrijp te zijn: staart opzij bij de minste aanraking. Volgens Jan Louer, waar we toevallig waren moesten we maar gauw naar de reu gaan.
13e dag: Bezoek aan reu, Dana ging er prima voor klaar staan maar beet vervolgens de reu fiks van zich af.
14e dag: Bezoek aan reu, verloop hetzelfde
15e dag: Bezoek aan reu, verloop hetzelfde
16e dag: Alweer hetzelfde gedrag, ze daagt de reu uit, blijft vervolgens met haar staart opzij goed stilstaan, reu springt er boven op, nog steeds blijft ze keurig staan, maar op het moment van penetreren wordt ze een kenau.
17e dag: We besloten met de reu een bezoek aan Dana te brengen. Ze bleek nu veel meer ontspannen te zijn maar ze liet zich absoluut niet dekken
18e dag: Naar de dokter. Progesteron 7. Onder narcose heeft de dokter haar onderzocht omdat hij eerder constateerde dat ze erg nauw was. Situatie bleek wel verbeterd, maar nog niet optimaal. Dokter adviseerde op de 20ste dag een bezoek aan de reu te brengen, maar was wel bang dat ze het ditmaal weer niet zou toestaan omdat ze dat al eerder gedaan had. Ik zou de volgende dag dan moeten opbellen om k.i. te bespreken.
20ste dag: Dana beet feller dan ooit van zich af en we besloten er maar mee te stoppen en in overleg met de arts k.i. toe te passen.
21ste dag: Progesteron 10. De arts was blijkbaar vergeten wat de afspraak was en op mijn verzoek dan maar k.i. toe te passen was hij verbaasd en kreeg ik op mijn kop dat ik niet goed voorbereid was. Ik was hier na al die toestanden wel wat van ondersteboven en heb toen maar besloten er helemaal mee te stoppen. Bloedverlies is over op deze 21ste dag.

Bacteriologisch onderzoek

 

 

 

Deze fokker is lid van de VDH.  Vereniging van fokkers en liefhebbers van Duitse herdershonden.
Deze fokker is lid van de VDH. Vereniging van fokkers en liefhebbers van Duitse herdershonden.
Deze fokker is lid van de VDH Ommen E.O.
Deze fokker is lid van de VDH Ommen E.O.