Keizersnee

 

Praktijkvoorbeeld dat aanleiding gaf tot de keizersnee (met dank aan kennel v’t Glazenland):

1e Worp van Sita:

Sita heeft s’morgens gewoon gegeten ook haar temperatuur was normaal. Wat mij opviel was dat haar kleedje s’morgens bij elkaar gegraven was en op een hoopje lag. Ik constateerde rond 09:00 uur dat er dik glazig slijm uit haar vulva kwam. Om 10:45 brak het water, maar twee uur later was er nog geen pup. Ook was er een groene uitvloeiing nu waarneembaar.

Contact gezocht met de dierenarts, en ik moest gelijk komen. Sita ging onder narcose en bij de keizersnee bleek dat de eerste pup bijzonder groot was, en als een “banaan” lag waardoor hij het geboortekanaal versperde. De eerste pup werd om 13:30 gehaald. Sita was (haar eerste nest) bijzonder onwennig met de pups, zelfs agressief. Na twee dagen begon ze de pups te likken en was ze “echt” moeder van haar pups.

2e Worp Sita

Grove fout van mij en de dierenarts, te vroeg Piton (weeën opwekkend middel) ingespoten, bij beginnende weeën, zodoende pup dood gedrukt (geperst) in geboorte kanaal . Gevolg behoorlijke zwelling geboorte kanaal waardoor verdere passage van de pups (3) niet meer mogelijk was. Keizersnee toegepast, van de resterende pups 2 in leven en nu accepteerde Sita de pups onmiddellijk. Dus gelukkig wezenlijk ander verloop acceptatie dan bij de eerste worp.

 

Bijkomend probleem bij een keizersnee is dat de teef acceptatie problemen kan hebben met de pups. Door de narcose mist de teef een stuk van het verhaal. Wegbijten bij de tepels, zelfs doodbijten is mogelijk. Het is in een dergelijk geval zoeken naar een weg dat de teef de pups gaat accepteren. Alertheid van de eigenaar is gewenst in het begin. Ook omdat de pups bij het drinken de teef zeer kunnen doen aan de littekens op de buik van de teef. De pups kunnen bijvoorbeeld ingesmeerd worden met wat melk zodat de teef de pups gaat likken en het begin van contact er is.

Deze fokker is lid van de VDH.  Vereniging van fokkers en liefhebbers van Duitse herdershonden.
Deze fokker is lid van de VDH. Vereniging van fokkers en liefhebbers van Duitse herdershonden.
Deze fokker is lid van de VDH Ommen E.O.
Deze fokker is lid van de VDH Ommen E.O.