De progesteron bepaling

 

 


De progesteron bepaling is veel betrouwbaarder dan het enkele jaren geleden gangbare vaginoscopisch onderzoek in combinatie met een vaginaal uitstrijkje. Na de ovulatie moeten de eicellen nog verder rijpen. Het optimale dektijdstip valt dan ook na de ovulatieperiode. De vruchtbare eicellen blijven tot ongeveer vier dagen na de ovulatie ontvankelijk voor bevruchting. Na de dekking moeten de zaadcellen een lange weg afleggen naar de eileider. Dit neemt twintig tot veertig uur in beslag. Vervolgens vindt in de eileider de bevruchting plaats. Het sperma blijft minstens twee dagen goed vruchtbaar. Indien men twijfelt over het juiste dektijdstip en daarom de teef meerder malen wil laten dekken kan men dit het beste om de dag laten doen.

De periode tussen het begin van de uitvloeiing en het optimale dektijdstip varieert per teef sterk. Deze periode is gemiddeld twaalf dagen.

 

Progesteronconcentratie Dekking binnen
12 ng/ml 16 uur
6-12 ng/ml 16-40 uur
5-6 ng/ml 40-64 uur

de progesteron concentratie is bij ovulatie 3-8 ng/ml, dit is 36-48 uur na de LH piek. de teef dient 3 dagen na de LH piek gedekt te worden, dus 1 dag na de ovulatie.

 

Bij vrijwel alle zoogdieren begint het progesteron pas te stijgen na de L.H. piek. Zoals op de grafiek te zien is, is dit bij de teef al voor de L.H. piek.

Ook is uit de grafiek duidelijk te zien dat de oestrogenen (de loopsheidhormonen) in het bloed al even aan het dalen zijn op het ideale moment van dekken. Oestrogenen zijn de hormonen die ervoor zorgen dat het vrouwtje het mannetje toelaat. Dit hormoon zorgt er ook voor dat de zoutconcentratie in de vagina toeneemt. Door deze hoge concentratie van het zout ontstaat de zwelling van de vulvalippen. Het ideale tijdstip van dekken is dus nadat de zwelling van de vulvalippen begint af te nemen.

Deze fokker is lid van de VDH.  Vereniging van fokkers en liefhebbers van Duitse herdershonden.
Deze fokker is lid van de VDH. Vereniging van fokkers en liefhebbers van Duitse herdershonden.
Deze fokker is lid van de VDH Ommen E.O.
Deze fokker is lid van de VDH Ommen E.O.